Λίστα αντικειμένων
Υλικά
500 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
140 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκοι
1 αυγό ολόκληρο
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
2 βανίλιες
1/2 φλ. (του ελλ. καφέ) κονιάκ
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
300 γρ. καβουρντισμένο αμύγδαλο
900 γρ. (περίπου) κοσκινισμένο αλεύρι γ.ο.χ
800 γρ. άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Καβουρδίζετε τα αμύγδαλα (10′ στους 200οC να ροδίσουν ελαφρά), τα αφήνετε να κρυώσουν και τα χονδροκόβετε. Βάζετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη και τα χτυπάτε για 10′ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν μια αφράτη άσπρη κρέμα. Προσθέτετε έναν έναν τους κρόκους. Προσθέτετε και το ολόκληρο αυγό. Χτυπάτε το μείγμα να ενσωματωθεί το αυγό και να μη φαίνεται. Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κ.σ. από το συνολικό αλεύρι. Για να μην κόψει το μείγμα με την προσθήκη του κονιάκ, το διαλύετε στη σόδα και τα ρίχνετε μαζί στη ζύμη του κουραμπιέ.
Προσθέτετε εναλλάξ το αμύγδαλο και το αλεύρι αφού το έχετε κοσκινίσει και σε ποσότητα όσο “σηκώσει”, ώστε να πάρετε μια ζύμη μαλακή και βουτυράτη. Πλάθετε τους κουραμπιέδες σε στρογγυλό ή όποιο άλλο σχήμα θέλετε και ψήνετε τους στους 180οC, μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις κρυώσουν πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.
500 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
140 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκοι
1 αυγό ολόκληρο
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
2 βανίλιες
1/2 φλ. (του ελλ. καφέ) κονιάκ
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
300 γρ. καβουρντισμένο αμύγδαλο
900 γρ. (περίπου) κοσκινισμένο αλεύρι γ.ο.χ
800 γρ. άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Καβουρδίζετε τα αμύγδαλα (10′ στους 200οC να ροδίσουν ελαφρά), τα αφήνετε να κρυώσουν και τα χονδροκόβετε. Βάζετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη και τα χτυπάτε για 10′ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν μια αφράτη άσπρη κρέμα. Προσθέτετε έναν έναν τους κρόκους. Προσθέτετε και το ολόκληρο αυγό. Χτυπάτε το μείγμα να ενσωματωθεί το αυγό και να μη φαίνεται. Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κ.σ. από το συνολικό αλεύρι. Για να μην κόψει το μείγμα με την προσθήκη του κονιάκ, το διαλύετε στη σόδα και τα ρίχνετε μαζί στη ζύμη του κουραμπιέ.
Προσθέτετε εναλλάξ το αμύγδαλο και το αλεύρι αφού το έχετε κοσκινίσει και σε ποσότητα όσο “σηκώσει”, ώστε να πάρετε μια ζύμη μαλακή και βουτυράτη. Πλάθετε τους κουραμπιέδες σε στρογγυλό ή όποιο άλλο σχήμα θέλετε και ψήνετε τους στους 180οC, μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις κρυώσουν πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.