Loading...
 Start Page
Σφουγγαράκι κουζίνας; Σοβαρά λάθη που κάνουμε σπίτι μας! Οδηγίες και συμβουλές.
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ενώ ένα σφουγγάρι είναι εξαιρετικό για να καθαρίσει ακόμα και τα χαλιά και ιδανικό να απορροφήσει υγρά γρήγορα, μπορεί, επίσης, να απορροφήσει επιβλαβείς παθογόνους μικροοργανισμούς.

Μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο αλλά μην ξεχνάτε ότι χρησιμοποιείτε καθημερινά το ίδιο σφουγγάρι για να καθαρίσετε τα βρώμικα πιάτα, τους πάγκους της κουζίνας, τις ηλεκτρικές συσκευές αλλά και τα ντουλάπια.

Αν και δεν μπορείτε να εξαλείψετε το 100% των μικροβίων που δημιουργούνται σε ένα σφουγγάρι, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειώσετε δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης μικροβίων, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε τροφική δηλητηρίαση.

 

Τι πρέπει να κάνετε:

Καθαρίστε καθημερινά το σφουγγάρι. Για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης μικροβίων, θα πρέπει να απολυμαίνετε το σφουγγάρι σας. Κατ’ αρχάς, ξεπλύνετε καλά το σφουγγάρι με κρύο νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Στη συνέχεια, στραγγίξτε το καλά και βάλτε το σε ένα μπολ το οποίο προηγουμένως έχετε γεμίσει με κρύο νερό. Τοποθετήστε το μπολ σε υψηλή θερμοκρασία στο φούρνο μικροκυμάτων και αφήστε το εκεί για 2-3 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρετε να εξολοθρεύσετε τα μικρόβια μια και η θερμότητα αποτελεί ορκισμένος εχθρός τους. Τέλος, αφαιρέστε το μπολ από το φούρνο φορώντας ειδικά γάντια και περιμένετε μέχρι το νερό να κρυώσει καλά προτού βγάλετε το αποστειρωμένο, πλέον, σφουγγάρι σας από το μπολ.

 

Συχνή αντικατάσταση. Ακόμη και μετά από δύο ή τρεις χρήσεις, το σφουγγάρι σας μπορεί να είναι γεμάτο με βακτήρια. Και ενώ καθαρίζετε καθημερινά το σφουγγάρι σας για να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, θα πρέπει να εξετάσετε την τακτική αντικατάσταση του σφουγγαριού της κουζίνας σας. Εάν το σφουγγάρι σας αρχίσει να μυρίζει σε οποιοδήποτε σημείο - πετάξτε το αμέσως.

 

Αποθηκεύστε σε στεγνή θέση. Είναι σημαντικό όχι μόνο να σκουπίζετε πλήρως το σφουγγάρι σας μετά από κάθε χρήση και να ξεπλένετε τυχόν τρόφιμα ή υπολείμματα, αλλά πρέπει επίσης να το αποθηκεύετε σε ξηρό μέρος. Αφήνοντας το σφουγγάρι σας να βρεθεί υγρό σε ένα πάγκο, παίρνει περισσότερο για να στεγνώσει και επιτρέπει τα επιβλαβή βακτηρίδια να πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Επίσης, αποφύγετε να αφήνετε υγρά σφουγγάρια σε μια κλειστή περιοχή, όπως σε ένα κάδο ή κάτω από το νεροχύτη.

 

Χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας. Είναι μιας χρήσεως και φυσικά εμποδίζει την εξάπλωση μικρoβίων χωρίς να λερώνει το σφουγγαράκι σας.

 

Τι να μην κάνετε:

Να μην σκουπίζετε τα υπολλείματα κρέατων. Ο καθαρισμός των διαρροών από το βόειο κρέας ή τα πουλερικά με ένα σφουγγάρι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εξάπλωσης επιβλαβών βακτηρίων. Αντ' αυτού, χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας ή μαντηλάκια απολυμαντικών.

Να μην τα αντικαταστήσετε με τα πλενόμενα πανάκια κουζίνας για να καθαρίσετε μολυσμένες επιφάνειες. Ενώ είναι λιγότερο πορώδη από τα σφουγγάρια, και πάλι θα πρέπει να τα πλένετε συχνά, καθώς επίσης μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετά επιβλαβή βακτήρια. Μην ξεχνάτε να τα πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία.

 

 

Ωράριο καταστημάτων:

8:00 - 21:00 Δευτέρα έως Παρασκευή,
8:00 - 20:00 Σάββατο.

Κυριακή κλειστά.

e-mail: arapis3a@otenet.gr
Αποστολή βιογραφικών: hr@arapis3a.gr

Login / Sitemap

© Copyright 2016 - 2018 ΑΡΑΠΗΣ 3Α SUPERMARKET