Loading...
 Start Page
Πως να συντηρήσουμε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο μας!
Κλίκ για μεγέθυνση

Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε να αποθηκεύουμε και να συντηρούμε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο έτσι ώστε να διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά τους;

Κανόνας 1ος: Ο μέσος όρος θερμοκρασίας που πρέπει να έχει το ψυγείο για την καλύτερη διατήρηση των τροφίμων είναι από 0-5 βαθμούς Κελσίου, (στο θάλαμο ψύξης). Το καλοκαίρι ρυθμίζουμε πιο χαμηλά την θερμοκρασία σε σχέση με το χειμώνα και δεν ανοιγοκλείνουμε συνέχεια το ψυγείο.

Κανόνας 2ος: Στα μεσαία ράφια συντηρούμε τα γαλακτοκομικά, τυριά, αλλαντικά και αυγά, γιατί εκεί υπάρχει πιο δυνατή ψύξη (4-5 βαθμούς κελσίου). Μαγειρεμένα φαγητά και προϊόντα που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους, τοποθετούνται επίσης στα μεσαία ράφια ή και στο ψηλότερο ράφι. Ωστόσο, η παραμονή τους στη συντήρηση δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3-4 ημέρες.

Κανόνας 3ος: Στο χαμηλότερο ράφι, πάνω από τα συρτάρια, βάζουμε τα ευπαθή τρόφιμα, τα ωμά κρέατα και τα ψάρια. Το κοτόπουλο πρέπει να βγαίνει από την αεροστεγή ζελατίνα του και να τοποθετείται σε ένα μπολ. Τα κρέατα και τα θαλασσινά φυλάσσονται σε κλειστές συσκευασίες ή με καλό περιτύλιγμα για αποφυγή επιμολύνσεων, για 1-3 ημέρες, αν δεν μπουν άμεσα στην κατάψυξη.

Κανόνας 4ος: Τα ράφια της πόρτας, περιοχή με την υψηλότερη θερμοκρασία, (10-15 βαθμούς κελσίου), προορίζονται για προϊόντα που απαιτούν ελαφριά ψύξη όπως μουστάρδα, ποτά, βούτυρο, αναψυκτικά, νερό. Στο πρώτο ράφι της μπαίνουν φάρμακα και υλικά που χρησιμοποιούμε για γλυκά, όπως τριμμένο καρύδι. Είναι λάθος να τοποθετούμε τα αυγά και το γάλα στην πόρτα.

Κανόνας 5ος: Στα συρτάρια τοποθετούνται τα φρούτα και τα λαχανικά, όπου η θερμοκρασία τους φτάνει έως και 10 βαθμούς κελσίου, γιατί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να καταστραφούν.

 

 Tι πρέπει να γνωρίζουμε ακόμα:

• Δεν παραγεμίζουμε το ψυγείο. Πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος ανάμεσα στα είδη, ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας και να μην ανεβαίνει η θερμοκρασία του.

• Διατηρούμε τη φέτα στην άλμη της.

• Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν πρέπει να τα πλένουμε πριν τα βάλουμε στο ψυγείο γιατί σαπίζουν πιο γρήγορα.

• Τα φρούτα πρέπει να τοποθετούνται μέσα στο συρτάρι χωρίς συσκευασία (σακούλες), ενώ τα λαχανικά τοποθετούνται ανάλογα με το είδος. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, (μαρούλι, σπανάκι κ.α.), μπαίνουν σε πλαστικές σακούλες αεροστεγώς κλεισμένες για να διατηρούν την υγρασία τους, χωρίς να πιέζονται ασφυκτικά.Τα εξωτικά φρούτα, οι ντομάτες, τα φασολάκια, τα αγγούρι, τα κολοκυθάκια διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.

• Δεν αφήνουμε να συσσωρευτεί πάγος. Αν το ψυγείο δεν είναι νέας τεχνολογίας, (no frost), μπορείτε να κάνετε απόψυξη χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και ξύδι για να απομακρύνετε τις οσμές.

 • Tρόφιμα με ισχυρές οσμές καλό είναι να τυλίγονται πριν μπουν στο ψυγείο και να μη βρίσκονται πολύ καιρό μαζί με προϊόντα που απορροφούν οσμές.

 

 

Ωράριο καταστημάτων:

8:00 - 21:00 Δευτέρα έως Παρασκευή,
8:00 - 20:00 Σάββατο.

Κυριακή κλειστά.

e-mail: arapis3a@otenet.gr
Αποστολή βιογραφικών: hr@arapis3a.gr

Login / Sitemap

© Copyright 2016 - 2018 ΑΡΑΠΗΣ 3Α SUPERMARKET