Loading...
 Start Page
Φαλάφελ τα αυθεντικά, με σος ταχίνι!
Κλίκ για μεγέθυνση

Ένα ιδανικό έδεσμα για την νηστεία και όχι μόνο, καθώς η τραγανή και χρυσαφένια επικάλυψη του αφράτου μυρωδάτου αυτού μείγματος που συνοδεύεται από φρεσκάδα λαχανικών δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. 

Έτσι ακόμα και αν είστε λάτρεις του κρέατος, η επιτυχία του πεντανόστιμου φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέ σίγουρα θα σας συνεπάρει!

 

Από που μας έρχεται το φαλάφελ;

Η καταγωγή του φαλάφελ φτάνει μέχρι την αρχαία Αίγυπτο, που εξακολουθούν να τιμούν δυναμικά το δημοφιλές σνακ. Το φαλάφελ είναι ένα από τα εθνικά πιάτα του Ισραήλ, ενώ έχει βασικό ρόλο στις κουζίνες του Λίβανου, της Παλαιστίνης, της Συρίας και της Ιορδανίας. Όπως κάθε συνταγή από τη Μέση Ανατολή, έτσι και αυτή των φαλάφελ περιλαμβάνει πλήθος μπαχαρικών και βοτάνων. 

Αν έχετε το χρόνο να αφήσετε το μείγμα να κρυώσει πριν το μαγειρέψετε θα σας βοηθήσει πολύ στο πλάσιμο των κεφτέδων. Το μέγεθος των φαλάφελ ποικίλει, αλλά έχετε υπόψη πως όσο μεγαλύτερος ο κεφτές, τόσο πιο έντονη η αντίθεση του τραγανού εξωτερικού με το μαλακό εσωτερικό.

Μια άλλη εναλλακτική είναι να τα καλύψετε με σουσάμι πριν τα τηγανίσετε. Σε κάθε περίπτωση το φαλάφελ θέλει πολύ λάδι για να τηγανιστεί και διαιτητικά ημίμετρα, απλά θα στερήσουν από τη μοναδική γεύση του.

 

Υλικά

 

Για τα φαλάφελ

180 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα αποβραδίς)

1 ξερό κρεμμύδι, στα 4

τα φύλλα από 1 μάτσο κόλιανδρο ή αλλιώς μαϊντανό

3 σκελίδες σκόρδου

1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη

1/4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

2 κουτ. σούπας αλεύρι

χυμός 1 μέτριου λεμονιού

1 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι με μέλι

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Για την σος ταχίνι

200 γρ. ταχίνι (περίπου μία κούπα)

200 ml νερό (3/4 κούπας) χλιαρό νερό

2-3 σκελίδες σκόρδο

3 κ.σ. χυμό λεμονιού

λίγη πάπρικα

Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα

4-5 αραβικές πίτες

4 φύλλα μαρουλιού, λεπτοκομμένα

1 μικρό αγγούρι, σε φέτες

1 μεγάλη ντομάτα, σε λεπτές φέτες

 

 

Διαδικασία

 

Για την σος: 

Σε ένα multi ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σος και τα ανακατεύουμε καλά, μέχρι να αναμειχθούν. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για τα φαλάφελ: 

Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα αδειάζουμε (ωμά) στον πολυκόφτη. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το σκόρδο, το κύμινο, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι, το λεμόνι, το βαλσάμικο και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να χοντροθρυμματιστούν (δεν θέλουμε να γίνουν λείος πουρές). Αδειάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε να σφίξει το μείγμα και να μπορούμε να το πλάσουμε.

Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλούς κεφτέδες και πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας, για να πλατύνουν. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα φαλάφελ (σε δόσεις) για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.

Για το σερβίρισμα: 

Ζεσταίνουμε στον φούρνο τις αραβικές πίτες (για περίπου 2 λεπτά). Μοιράζουμε σε κάθε πίτα το μαρούλι, τα φαλάφελ, το αγγούρι και τις ντομάτες. Περιχύνουμε με όση σος γιαουρτιού ή ταχίνι θέλουμε, τυλίγουμε (αν θέλουμε) και σερβίρουμε.

 

Πηγή

Ωράριο καταστημάτων:

8:00 - 21:00 Δευτέρα έως Παρασκευή,
8:00 - 20:00 Σάββατο.

Κυριακή κλειστά.

e-mail: arapis3a@otenet.gr
Αποστολή βιογραφικών: hr@arapis3a.gr

Login / Sitemap

© Copyright 2016 - 2019 ΑΡΑΠΗΣ 3Α SUPERMARKET