Loading...
 Start Page
Κακάο: μια συναρπαστική ιστορία γεμάτη μυστήριο
Κλίκ για μεγέθυνση

Γνωρίζετε ποιος ανακάλυψε το κακάο; Πως ξεκίνησε η καλλιέργεια του; Πώς εξελίχθηκε σε αυτό το μοναδικό προϊόν που έμελλε να λατρευτεί παγκοσμίως και να έχει πλούσιες ευεργετικές αλλά και εθιστικές ενίοτε ιδιότητες;

Καταρχήν όταν αναφερόμαστε στον όρο κακάο μιλάμε για το φυτό ή τους κόκκους του πριν την επεξεργασία του.
 

Η λέξη σοκολάτα προήλθε από τη λέξη «xocoatl», των Αζτέκων, το οποίο ήταν σε μορφή πάστα και το λείαιναν με μια στρογγυλή πέτρα. Η αρχική εκδοχή της σοκολάτας ή xocoatl ήταν ιδιαίτερη πικρή και την χρησιμοποιούσαν κυρίως σε φαγητά και σαλάτες ως συμπλήρωμα διατροφής. Στα λατινικά το κακαόδεντρο ονομάζεται “Theobroma cacao” που σημαίνει όχι άδικα “η τροφή των Θεών”.

 
 
Ιστορικοί επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της σοκολάτας εδώ και 2000 χρόνια. Μάλιστα, λέγεται πως η πρώτη αναφορά για την κατανάλωση της σοκολάτας γίνεται 3 με 4 χιλιετίες πίσω, στις προ-Κολομβιανές κουλτούρες της Μέσης Αμερικής, όπως εκείνης των Ολμέκων (The True History of Chocolate).
 

Χρησιμοποιήθηκε ακόμα και ως νόμισμα για περισσότερο από 400 χρόνια

 
Montzeuma, ο βασιλιάς των Αζτέκων που κατανάλωνε γαλόνια σοκολάτας για να αυξήσει την ενέργεια και λίμπιντο του.
 
 

Το 1502 ο Χριστόφορος Κολόμβος δοκίμασε για πρώτη φορά ρόφημα σοκολάτας και δεν ενθουσιάστηκε από την γεύση του μια και δεν είχε ζάχαρη αλλά πιπέρι.

 
 
Χριστόφορος Κολόμβος

Αν και ο Κολόμβος ήταν αυτός που πρώτος βρήκε κόκκους κακάο, ήταν ο Φερδινάρδος Κορτέζ που έφερε το κακάο στην Ευρώπη όταν επισκέφτηκε και κατέκτησε το 1519 τους Αζτέκους.

Από την Ευρώπη, τα κακαόδεντρα μετανάστευσαν σιγά σιγά στις χώρες της ανατολής. Σύντομα, τα κακαόδεντρα εξαπλώθηκα και το ρόφημα σοκολάτας έγινε μια διεθνής λιχουδιά.

 

Μεταξύ 1500 και 1700 μ.Χ. , η μανία της σοκολάτας σάρωσε την Ευρώπη.

 

Το 1585 το πρώτο φορτίο κακάο ξεφορτώθηκε στην Ισπανία.

 

Το 1615 η πριγκίπισσα του Ισπανικού θρόνου παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο τον ΙΓ της Γαλλίας και έφερε απο την Ισπανική αυλή την συνήθεια της σοκολατοποσίας.

 

Το 1657 άνοιξε στο πρώτο κατάστημα σοκολάτας στην Αγγλία από ένα Γάλλο.

 

Το 1700 εισήχθηκε η σοκολάτα στη Αυστρία και το 1732 δημιουργήθηκε το πρώτο τραπέζι καβουρντίσματος κόκκων κακάο που βοηθούσε τους εργάτες να γίνονται παραγωγικότεροι καθώς στέκονταν γύρω από αυτό.

 

Το 1780 παρασκευάστηκε στην Βαρκελώνη η πρώτη σοκολάτα βιομηχανικής επεξεργασίας.

 

Το 1875 παρασκευάζεται η πρώτη σοκολάτα γάλακτος στην Ελβετία.

 

Το 1897 έγινε η πρώτη καταγραφή κατανάλωσης σοκολάτας. Τα αποτελέσματα της απογραφής έδειξαν πως εκείνη την χρονιά καταναλώθηκαν 81.000.000 τόνοι σοκολάτας παγκοσμίως!

 

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

 

Τα κύρια συστατικά της είναι οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες. περιέχει περίπου τις ίδιες πρωτεΐνες με το κρέας ενώ ταυτόχρονα έχει λιγότερα λιπαρά από αυτό και τα λιπαρά της είναι φυσικά.

 
 
Η περιεκτικότητα της σε υδατάνθρακες είναι λίγο χαμηλότερη από ότι στα όσπρια.

Τα συστατικά της αφομοιώνονται από τον οργανισμό το ίδιο εύκολα με τα συστατικά του κρέατος και των φυσικών τροφίμων αλλά με ταχύτερο ρυθμό.

 

Γι’ αυτό δίνουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό όταν έχει ανάγκη.

Αυτό οφείλεται στην ζάχαρη που περιέχει η σοκολάτα η οποία απελευθερώνει ενέργεια σε ταχείς ρυθμούς.

 

Το βούτυρο κακάο που περιέχει ανήκει στην κατηγορία των καλών λιπαρών που επηρεάζουν ελάχιστα η καθόλου τα επίπεδα της χοληστερίνης.

 
 
 

Τόσο η σοκολάτα όσο και το κακάο περιέχουν θεοβρωμίνη που μαζί με το μαγνήσιο και τον φώσφορο μειώνουν την κούραση, διώχνουν την υπνηλία και φτιάχνουν την διάθεση. Επίσης τονώνουν τις πνευματικές ικανότητες και δραστηριοποιούν το σώμα ώστε να γίνει παραγωγικότερο.

 

Επίσης, βρέθηκαν ίχνη θεοβρωμίνης (η χημική ένωση που εντοπίζεται στη σοκολάτα) σε αγγεία των αρχαίων Ολμέκων από το 1.500 π.χ. (Hayes Lavis). Οι Ολμέκοι πέρασαν τις γνώσεις τους για το κακάο στους Μάγιας της Κεντρικής Αμερικής, οι οποίοι κατανάλωναν ροφήματα σοκολάτας σε εορτασμούς και γάμους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και οικονομικού στάτους. Τη συμπεριλάμβαναν σχεδόν σε όλα τους τα γεύματα και τη συνδύαζαν με πιπεριές, chili, μέλι και νερό.

 
 

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟ

 

Το δέντρο του κακάο ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα, χρειάζεται ζέστη και πολύ υγρασία. Είναι δέντρο ύφους 6-8 μέτρων με πυκνή φυλλωσιά και χρειάζεται περίπου 4 χρόνια από τη στιγμή που φυτεύεται για να αποδώσει καρπούς. Κάθε δέντρο παράγει κατά μέσο όρο 20 με 30 καρπούς το χρόνο από τους οποίους συλλέγονται 2 κιλά κόκκοι κακάο.

 
 
 

Με τη βοήθεια μιας λεπίδας προσαρμοσμένης σε ένα μακρύ κοντάρι γίνεται η συγκομιδή των ώριμων καρπών. Οι καρποί ανοίγονται στη μέση από όπου ξεπροβάλλουν οι κόκκοι του κακάο, τυλιγμένοι μέσα σε ένα άσπρο πολτό. Οι κόκκοι του κακάο αποχωρίζονται από το εξωτερικό περίβλημα του καρπού και τοποθετούνται σε μεγάλα καλάθια για να υποστούν τη ζύμωση που είναι απαραίτητη για να αποβληθεί ο πολτός και να ξεχωρίσουν οι κόκκοι. Τα καλάθια σκεπάζονται με πλατιά φύλλα μπανανιάς. Αναπτύσσεται έτσι θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου, ο πολτός λειώνει και παραμένουν καθαροί οι κόκκοι του κακάο.

 

Στη συνέχεια απλώνονται σε μεγάλες ψάθες πάνω στο έδαφος και εκτίθενται στον ήλιο, προκειμένου να ξεραθούν. Εκεί παίρνουν το καφέ χρώμα τους και αρχίζει να αναπτύσσεται το λεπτό άρωμά τους. Έτοιμοι πια συσκευάζονται σε σάκους και παίρνουν το δρόμο για εξαγωγή.

 

Οι ποικιλίες ταυ κακάο είναι πολλές. Η κάθε μια έχει τα δικά της ποιοτικά χαρακτηριστικά, ο συνδυασμός όμως των διαφόρων ποικιλιών είναι απαραίτητος για τη δημιουργία της ιδιαίτερης γευστικής απόλαυσης κάθε είδος σοκολάτας .

 

ΕΞΕΛΙΞΗ

Οι Ευρωπαίοι δεν ικανοποιούνταν όμως από την παραδοσιακή συνταγή των Αζτέκων και έτσι δημιούργησαν τις δικές τους παραλλαγές ζεστής σοκολάτας με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, κανέλα και άλλα μπαχαρικά.

 

Κομψές σοκολατερί για την υψηλή κοινωνία εμφανίστηκαν στο Λονδίνο κι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

 

Θεωρούταν πως το ρόφημα σοκολάτας είχες ιατρικές και αφροδισιακές ιδιότητες.

 

Έτσι, το 1828, ο Ολλανδός χημικός Conrad van Houten παρασκεύασε σκόνη σοκολάτας, αφαιρώντας το μισό φυσικό λίπος (βούτυρο κακάου) από την υγρή σοκολάτα, κονιορτοποιώντας ό,τι απέμεινε και προσθέτοντας στο μείγμα αλκαλικά άλατα για να ακακόψει την πικρή γεύση.

 

Το προϊόν έγινε γνωστό ως “Κακάο Ολλανδίας” κι έλιωνε υπέροχα στο νερό ή το γάλα. Έτσι, δημιουργήθηκε η στέρεη σοκολάτα και χρησιμοποιήθηκε ως συστατικό της ζαχαροπλαστικής.

Σταδιακά, μειώθηκε το κόστος παραγωγής της και έγινε προσιτή στις μάζες.

 
 
 

Η δημιουργία της πρώτης μοντέρνας πλάκας αποδίδεται στον Joseph Fry. Το 1868, η Cadbury προωθούσε ήδη κουτάκια με σοκολατάκια στην Αγγλία ενώ το 1887 δύο Ελβετοί, ο σοκολατοπαραγωγός Daniel Peter και ο χημικός Henri Nestle θα μείνουν στην ιστορία ως το δίδυμο που γέννησε τη σοκολάτα γάλακτος!

Ο Nestle ήταν μάλιστα εκείνος που πρώτος από όλους μετέτρεψε το υγρό γάλα σε στέρεη σκόνη.

 
Henri Nestle
 

Αυτή τη σκόνη χρησιμοποίησε ο Daniel Peter για να φτιάξει την πρώτη και μοναδική για 20 χρόνια σοκολάτα γάλακτος. Για την ιστορία, ονομαζόταν Gala Peter -από την ελληνική λέξη γάλα.

 

Ο Ελβετός Rodolphe Lindt, εφηύρε το 1879 μια μηχανή που αναμείγνυε τα συστατικά της σοκολάτας, παράγοντας μια βελούδινη υφή και ανώτερη γεύση, που επέτρεψε την μαζική παραγωγή απαλής, κρεμώδους σοκολάτας που έλιωνε στο στόμα, καθώς παρέμενε σκληρή στην κατανάλωση μέχρι τότε.

 

Το ταξίδι της σοκολάτας τελειώνει κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα όταν οικογενειακές επιχειρήσεις σοκολατοποιών όπως οι Cadbury, Nestle, Mars, Hershey έκαναν πλέον μαζική παραγωγή μεγάλης ποικιλίας συσκευασιών σοκολάτας για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για το γλυκό κέρασμα.

 
 
 
 

Πηγές :

http://micro-kosmos.uoa.gr

pastryexpress.com

gastronomicdiff.com

ΔΙΑΝΟΜΗ Κατ’ οίκον...

Φροντίζουμε να σας εξυπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο ΕΥΚΟΛΑ, ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ!

  • Δωρεάν για παραγγελίες άνω των 25 ευρώ εντός Δήμου Πατρέων , με πληρωμή τοις μετρητοίς ή με πιστωτική κάρτα.
  • Οι παραγγελίες μπορούν να γίνουν στις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων

Σας δίνουμε τη δυνατότητα πληρωμής με ασύρματο POS

Ωράριο καταστημάτων:

8:00 - 21:00 Δευτέρα έως Παρασκευή,
8:00 - 20:00 Σάββατο.

Κυριακή κλειστά.

Εγγραφή στο newsletter για να μαθαίνετε πρώτοι τις προσφορές μας:

e-mail: arapis3a@otenet.gr
Αποστολή βιογραφικών: hr@arapis3a.gr

Login / Sitemap

© Copyright 2016 - 2024 ΑΡΑΠΗΣ 3Α SUPERMARKET