Loading...
 Start Page
Συμβουλές για τη σωστή συντήρηση των φρούτων και λαχανικών
Κλίκ για μεγέθυνση

Η σωστή συντήρηση των φρούτων και των λαχανικών μας είναι ένα από τα σημεία-κλειδιά της σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Για να αποφεύγουμε τη σπατάλη και να εξοικονομούμε χρόνο και χρήματα, συγκεντρώσαμε μια σειρά από tips αλλά και συχνά λάθη, για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των φρούτων και των λαχανικών μας...

 

Προσοχή στον τρόπο αποθήκευσης

Αποθηκεύστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά χωριστά και μακριά από ωμό κρέας, θαλασσινά και προϊόντα πουλερικών. Ενώ τα προϊόντα που δεν απαιτούν ψύξη τοποθετείστε τα σε καθαρό πάγκο ή ράφι μακριά από την άμεση επαφή με το ηλιακό φως.

Διαχώρηση των προϊόντων

Διαχωρίστε τα προϊόντα που απελευθερώνουν αιθυλένιο κατά την ωρίμανση (όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τις μπανάνες και τα μάνγκο) από άλλα προϊόντα για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους, εμποδίζοντας έτσι την πρόωρη αλλοίωση. Αυτό μπορεί να γίνει επίσης τοποθετώντας τα σε ξεχωριστό κάδο στο ψυγείου, ή σε δοχεία αποθήκευσης.

Ξέπλυμα με καθαρό νερό

Ξεπλύνετε τα προϊόντα με καθαρό νερό πριν τα χρησιμοποιήσετε και όχι πριν τα αποθηκεύσετε, διότι το πλύσιμο, δηλαδή το νερό στην επιφάνεια τους ευνοεί την ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Αν θέλετε για παράδειγμα να αφαιρέσετε το χώμα από τις πατάτες, χρησιμοποιείστε μια καθαρή βούρτσα και όχι νερό.

Αποφυγή σαπουνιού στο πλύσιμο

Αποφύγετε το πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών με σαπούνι, σόδα ή άλλα είδη καθαρισμού, διότι πολλά φρούτα και λαχανικά είναι πορώδη, και μπορούν να απορροφήσουν αυτές τις ουσίες. Όταν πλένετε τα φρούτα ή τα λαχανικά για να τα καταναλώσετε, σκουπίστε τα με χαρτί κουζίνας και όχι με υφασμάτινες πετσέτες. Οι υφασμάτινες πετσέτες λόγου της δομής τους, μπορεί να είναι μια πηγή επιμόλυνσης από μόνες τους.

 

 

Tips:

1. Μπανάνες: Τυλίξτε τα κοτσάνια τους με μια πλαστική μεμβράνη. Τα αέρια αιθυλενίου είναι η βασική αιτία που προκαλείται η αλλοίωση του φρούτου, αν όμως διαχωρίσετε κάθε μπανάνα από τη δεσμίδα της και τυλίξετε το κοτσάνι της με πλαστική μεμβράνη, σταματά αυτή η διαδικασία.

2. Ντομάτες: Συντηρήστε τις ντομάτες εκτός ψυγείου με τα κοτσάνια προς τα κάτω. Οι ντομάτες δεν είναι καλό να διατηρούνται στο ψυγείο, γιατί χάνουν τη γεύση τους και αλλοιώνεται η υφή τους. Μπορείτε να τις αφήστε σε ένα καλαθάκι στην κουζίνας σας με τα κοτσάνια προς τα κάτω, καθώς αυτό το τμήμα της ντομάτας είναι το τελευταίο που ωριμάζει.

3. Μαρούλι: Πλύνατε πολλά φύλλα μαρουλιού για τη σαλάτα σας; Τοποθετήστε όσα περισσεύουν σε ένα μπολ, βάλτε χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτα από πάνω και στη συνέχεια τυλίξτε με πλαστική μεμβράνη. Το χαρτί θα απορροφήσει την υγρασία, που ευθύνεται για την αλλοίωση του μαρουλιού και αντικαταστήστε το χαρτί όταν γίνει νωπό.

 

  • Τι να αποφεύγουμε: 

1. Aποφύγετε να αποθηκεύετε μαζί ντομάτες και αγγούρια, καθώς η ντομάτα απελευθερώνει αιθυλένιο και το αγγούρι είναι ευαίσθητο σε αυτό. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με το μήλο και τις μπανάνες. Το μήλο απελευθερώνει αιθυλένιο, ενώ η μπανάνα, όταν είναι αρκετά ώριμη, είναι ευαίσθητη σε αυτό.

2. Οι πατάτες και τα κρεμμύδια είναι λάθος να αποθηκεύονται στο ψυγείο, αντίθετα πρέπει να φυλάσσονται σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος, ιδανικά σε ένα υπόγειο. Εάν οι πατάτες μπουν στο ψυγείο, το άμυλό τους μετατρέπεται σε σάκχαρα, καταστρέφοντας τη γεύση τους. Για τα κρεμμύδια το ψυγείο είναι πολύ υγρό μέρος, γεγονός που μπορεί να τα κάνει να βλαστήσουν. Επιπλέον, όπως και στις πατάτες, το κρύο θα μετατρέψει το άμυλο σε ζάχαρη. Οι πατάτες όταν αποθηκευτούν μαζί με μήλα διατηρούνται και τα δύο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

3. Λόγω των φυτοφαρμάκων, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επιβαρυμένα και θέλουν προσοχή στο πλύσιμο. Αν θέλετε να είστε σίγουροι πως κάνατε το καλύτερο δυνατό προκειμένου να καθαρίσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας από τα βλαβερά υπολείμματα, μπορείτε να τα πλένετε με διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού για 15 λεπτά, πριν τα καταναλώσετε.

4. Μελιτζάνες και αγγούρια όχι στο ψυγείο αλλά πάνω στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου. 

Τip: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών βρίσκεται στο οικιακό ψυγείο, το οποίο θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι τα διατηρεί σε θερμοκρασία 0-3 βαθμών Κελσίου.

 

Βέλτιστες συνθήκες φρούτων και λαχανικών

Φρούτα/Λαχανικά Βέλτιστη Θερμοκρασία (οC) Βέλτιστη Υγρασία % Παραγωγή Αιθυλενίου Ευαισθησία στο Αιθυλένιο Διατήρηση
Μήλο  -1 - 4 90 - 95 Υψηλή Ναι 2 – 6 Μήνες
Βερίκοκο -1 - 0 90 - 95 Υψηλή Ναι 1 – 3 Εβδομάδες
Βατόμουρα 0 - 1 90 - 95 Πολύ χαμηλή Όχι 2 – 3 Ημέρες
Σμέουρο 0 - 1 90 - 95 Πολύ χαμηλή Όχι 2 – 3 Ημέρες
Φράουλες - 90 - 95 Πολύ χαμηλή Όχι 3 – 7 Ημέρες
Σταφύλι 0 - 1 85 Πολύ χαμηλή Ναι 2 – 8 Εβδομάδες
Νεκταρίνι 0 - 1 90 - 95 Υψηλή Όχι 2 – 4 Εβδομάδες
Ροδάκινο 0 - 1 90 - 95 Υψηλή Ναι 2 – 4 Εβδομάδες
Αχλάδι -1 - 1 90 - 95 Υψηλή Ναι 2 – 7 Μήνες
Δαμάσκηνο 0 - 1 90 - 95 Υψηλή Ναι 2 – 5 Εβδομάδες
Κυδώνι 0 - 1 90 Υψηλή Ναι 2 – 3 Μήνες
Ντομάτα 13 - 21 90 - 95 Χαμηλή Ναι 1 – 3 Εβδομάδες
Μπανάνα (Πράσινη) 17 - 21 85 - 95 Χαμηλή Ναι 10 – 20 Ημέρες
Μπανάνα (Ώριμη) 13 - 16 85 - 95 Μεσαία Όχι 7 – 11 Ημέρες
Σύκο 0 - 2 90 - 95 Χαμηλή Όχι 8 – 10 Ημέρες
Ανανάς 10 - 13 85 - 95 Πολύ χαμηλή Όχι 25 – 33 Ημέρες
Πορτοκάλι 4 - 7 90 - 95 Πολύ χαμηλή Όχι 6 – 12 Εβδομάδες
Καρπούζι 13 - 21 85 - 95 Όχι Ναι 2 – 3 Μήνες
Γκρέιπφρουτ 13 - 16 90 - 95 Όχι Πολύ χαμηλή 4 – 6 Εβδομάδες
Αγκινάρα 0 - 2 90 - 95 Όχι Όχι 1 – 2 Μήνες
Σπαράγγια 0 - 2 95 - 100 Όχι Ναι 2 – 3 Εβδομάδες
Μπρόκολο 0 95 - 100 Όχι Ναι 10 – 14 Ημέρες
Σέλινο 0 98 - 100 Όχι Ναι 2 – 3 Μήνες
Καλαμπόκι 0 95 - 98 Όχι Όχι 5 – 8 Ημέρες
Αγγούρι 10 - 16 95 Πολύ χαμηλή Ναι 10 – 14 Ημέρες
Μελιτζάνα 8 - 13 90 - 95 Όχι Ναι 1 Εβδομάδα
Σκόρδο 0 65 - 70 Όχι Όχι 6 – 7 Μήνες
Μανιτάρι 0 95 Όχι Ναι 3 – 4 Ημέρες
Μπάμια 7 - 10 90 - 95 Πολύ χαμηλή Ναι 7 – 10 Ημέρες
Πιπεριές 7 - 10 90 - 95 Όχι Όχι 2 – 3 Εβδομάδες
Πατάτες 7 - 10 90 - 95 Όχι Ναι 4 – 5 Μήνες
Κολοκύθα 10 - 13 65 - 70 Όχι Ναι 2 – 3 Μήνες
Πράσο 0 95 - 100 Όχι Ναι 15 – 26 Ημέρες

ΔΙΑΝΟΜΗ Κατ’ οίκον...

Φροντίζουμε να σας εξυπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο ΕΥΚΟΛΑ, ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ!

  • Δωρεάν για παραγγελίες άνω των 25 ευρώ εντός Δήμου Πατρέων , με πληρωμή τοις μετρητοίς ή με πιστωτική κάρτα.
  • Οι παραγγελίες μπορούν να γίνουν στις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων

Σας δίνουμε τη δυνατότητα πληρωμής με ασύρματο POS

Ωράριο καταστημάτων:

8:00 - 21:00 Δευτέρα έως Παρασκευή,
8:00 - 20:00 Σάββατο.

Κυριακή κλειστά.

Εγγραφή στο newsletter για να μαθαίνετε πρώτοι τις προσφορές μας:

e-mail: arapis3a@otenet.gr
Αποστολή βιογραφικών: hr@arapis3a.gr

Login / Sitemap

© Copyright 2016 - 2024 ΑΡΑΠΗΣ 3Α SUPERMARKET