Loading...
 Start Page
Λεκέδες από μεταφορά χρώματος στα ρούχα; Δείτε πως θα τα επαναφέρετε!
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Οι λεκέδες από μεταφορά χρώματος στα ρούχα κατά το πλύσιμο ή επειδή ήρθαν σε επαφή υγρά μεταξύ τους (π.χ. μαγιό), είναι από τους πιο απογοητευτικούς και δύσκολους. Όταν π.χ. μια κόκκινη κάλτσα ή άλλη φωτεινή απόχρωση καταλήξει κατά λάθος μέσα σε ανοιχτόχρωμα ή λευκά ρούχα ή μπορεί πολύ απλά να ξεχάσατε να προσθέσετε χρωμοπαγίδα, δε χρειάζεται να πετάξετε τα ξεβαμμένα ρούχα σας καθώς υπάρχει τρόπος να τα επαναφέρετε στην αρχική τους κατάσταση. Οπλισμένοι με επιμονή και λίγη γνώση, μπορείτε να αφαιρέσετε λεκέδες χρώματος που έχουν απλωθεί. Τα παρακάτω βήματα είναι φυσικοί τρόποι για την αφαίρεση των λεκέδων μεταφοράς χρώματος στα ρούχα.

1ος τρόπος

Τι θα χρειαστείτε: Με λίγη μαγειρική σόδα μπορείτε να σώσετε τα ρούχα που μόλις ξέβαψαν στο πλυντήριο ρούχων.

Τι πρέπει να κάνετε: Πάρτε τα ξεβαμμένα ρούχα και βάλτε τα ξανά για πλύσιμο σε πιο χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέστε στο απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε συνήθως, λίγη μαγειρική σόδα.

2ος τρόπος

Τι θα χρειαστείτε: Το απλό λευκό ξύδι είναι θαυματουργό σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τι πρέπει να κάνετε: Πριν στεγνώσουν τα ρούχα βάλτε τα πάλι στο πλυντήριο και προσθέστε 1/2 ποτήρι ξύδι στη θήκη που βάζετε το απορρυπαντικό. Μόλις ολοκληρωθεί η πλύση πάρτε τα ρούχα (όσο ακόμα είναι υγρά) και βάλτε τα σε μια λεκάνη με νερό και φυσικό χυμό λεμονιού. Αφήστε τα μέσα στη λεκάνη για 24 ώρες και βάλτε τα και πάλι στο πλυντήριο.

Προσοχή: Μην ρίξετε χλωρίνη σε λευκά ρούχα που ξέβαψαν γιατί η χλωρίνη θα τα κιτρινίσει αντί να τα επαναφέρει στην αρχική τους κατάσταση.

 

Σε περίπτωση που δημιουργηθεί λεκές επειδή κάτι έπεσε επάνω σε ρούχο, ύφασμα ή χαλί, σας έχουμε τις λύσεις!

Τα συνήθη διαλύματα με τα οποία αφαιρούμε λεκέδες είναι:

• Διάλυμα λευκού κρασιού: Το κατασκευάζουμε χρησιμοποιώντας νερό και ξύδι σε αναλογία 2 προς 1.

• Διάλυμα αμμωνίας: Διαλύουμε σε μισό φλυτζάνι νερό 1 κουταλάκι αμμωνία.

• Διάλυμα σόδας: Σε ένα φλυτζάνι νερό βάζουμε 3 κουταλιές του καφέ σόδα.

Ένα άλλο δραστικό μέσο είναι το λεμόνι που συνδυάζεται με αλάτι. Τέλος, άμεση λύση για την αντιμετώπιση ενός λεκέ είναι η υγρή σόδα ή το τόνικ.

 

• ΒΟΥΤΥΡΟ-ΛΑΔΙ: Τρίψτε το λεκέ με λίγο χλιαρό νερό και σαπούνι χεριών. Ξεπλύνατε καλά. Επίσης χρησιμοποιούμε ταλκ ή αλάτι. Ρίχνουμε πάνω στο λεκέ μια κουταλιά αλάτι και το αφήνουμε μέχρι να τον απορροφήσει. Το ταλκ χρησιμοποιείται ως εξής: Ρίχνουμε πάνω στο λεκέ βενζίνη και μετά ταλκ. Βουρτσίζουμε και πλένουμε. Το λάδι αφαιρείται απο τα μεταξωτά υφάσματα με ένα κομμάτι ψίχα ψωμιού, που απορροφά το πρώτο στρώμα. Ύστερα ρίχνουμε στο λεκέ λίγο ταλκ. Όταν απορροφηθεί ο λεκές, βουρτσίζουμε. Αν το ύφασμα επιτρέπει το πλύσιμο, ξεπλένουμε καλά με νερό και συνεχίζουμε το πλύσιμο στο πλυντήριο ή στο χέρι.

• ΕΛΑΙΑ ΜΗΧΑΝΗΣ: Χρησιμοποιείτε διάλυμα αμμωνίας. Αν δεν είναι αρκετά δραστικό, μπορείτε να ρίξετε καθαρή αμμωνία, αφού πρώτα δοκιμάσετε την επίδραση της σε ένα μέρος του υφάσματος που δεν φαίνεται.

• ΑΙΜΑ-ΑΥΓΟ-ΠΡΑΣΙΝΑΔΑ (ΓΚΑΖΟΝ):Τοποθετήστε το ύφασμα το γρηγορότερο δυνατόν σε κρύο νερό όπου έχετε προσθέσει αλάτι. Μην χρησιμοποιείται ζεστό νερό σε αυτόν το λεκέ. Αν χρειαστεί βρέξτε την περιοχή με λίγο ξύδι.

• ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Δοκιμάστε και εδώ συνδυασμό από ξύδι αρχικά και απορρυπαντικό πιάτων στη συνέχεια.

• ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ: Μουλιάζετε το ύφασμα σε διάλυμα σόδας. Ξεπλένετε με χλιαρό νερό.

• ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ: Χρησιμοποιήστε αμέσως απορροφητικό χαρτί που θα ρουφήξει το πλεονάζον υγρό. Για χοντρά υφάσματα ρίξτε αρκετή ποσότητα αλατιού και στη συνέχεια ξεπλύνετε με άφθονο ζεστό νερό. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάλυμα ξυδιού ή αμμωνίας. Για το κόκκινο κρασί, μπορείτε να βάλετε οξυζενέ (αφού κάνετε πρώτα δοκιμή σε περιοχή του υφάσμοτος που δεν φαίνετε).Προσοχή: Ποτέ δεν απλώνετε στον ήλιο το ύφασμα στο οποίο έχετε χρησιμοποιήσει οξυζενέ γιατι θα χάσει το χρώμα του.

• ΚΡΑΓΙΟΝ: Χρησιμοποιήστε ένα απαλό λευκαντικό και λίγο ξύδι. Αν ο λεκές έγινε σε άσπρα ρούχα χρησιμοποιήστε οινόπνευμα.

• ΤΣΑΙ: Λίγες σταγόνες από χυμό λεμονιού κι ένα λευκαντικό.

• ΚΑΦΕΣ: Λίγες σταγόνες ξύδι και το κοινό απορρυπαντικό σας.

• ΚΕΡΙ-ΤΣΙΧΛΑ: Βάλτε το ύφασμα στην κατάψυξη μέσα σε μια σακούλα, να παγώσει καλά. Βγάλτε το και προσπαθήστε να '' σπάσετε '', όσο περισσότερο από το λεκέ μπορείτε. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα απορρυπαντικό για λιπαρούς λεκέδες.

• ΣΟΚΟΛΑΤΑ: Ξύστε τη σοκολάτα από την επιφάνεια του υφάσματος και σκουπίστε το λεκέ με ένα σφουγγάρι εμποτισμένο σε διάλυμα χλιαρού νερού και σαπουνιού χεριών.

• ΣΑΛΤΣΕΣ: Φτιάξτε ένα διάλυμα ίσων αναλογιών χλιαρού νερού και γλυκερίνης. Αφήστε το ύφασμα μέσα στο διάλυμα 1 ώρα. Ξεπλύντε καλά.

• ΛΑΣΠΗ: Ξύστε ή βουρτσίστε το λεκέ να φύγει η επιφανειακή λάσπη. Πλύνετε το ρούχο όπως συνήθως.

• ΜΕΛΑΝΙ ΑΠΟ ΣΤΥΛΟ/ΜΑΡΚΑΔΟΡΟ: Τοποθετήστε ένα απορροφητικό χαρτί πάνω στο λεκέ. Τρίψτε το λεκέ από την ανάποδη, με σφουγγαράκι εμποτισμένο σε καθαρό οινόπνευμα. Κατόπιν τρίψτε το λεκέ με λίγο σαπούνι χεριών. Ξεπλύντε καλά.

• ΛΑΔΟΜΠΟΓΙΑ: Ρίχνουμε στο λεκέ λίγο νέφτι και πλένουμε με σαπουνάδα. Όπως και με όλους τους λεκέδες, πρέπει πρώτα να κάνουμε δοκιμή σε σημείο του υφάσματος που δεν φαίνεται.

• ΙΔΡΩΤΑΣ: Μουλιάζουμε όλη τη νύχτα σε διάλυμα αμμωνίας μαζί με λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Αν οι λεκέδες επιμένουν, τότε μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα αμμωνίας στο διάλυμα μέχρι να φτάσει σε αναλογία μισό αμμωνία - μισό νερό. Αποτελεσματικό για τον ιδρώτα είναι και το διάλυμα ξυδιού. Για τους γιακάδες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαμπουάν μαλλιών και να τρίψουμε το σημείο με βούρτσα. Φυσικά, μετά από όλα αυτά, πλένουμε τα ρούχα στο πλυντήριο ή στο χέρι.

 

 

ΔΙΑΝΟΜΗ Κατ’ οίκον...

Φροντίζουμε να σας εξυπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο ΕΥΚΟΛΑ, ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ!

  • Δωρεάν για παραγγελίες άνω των 25 ευρώ εντός Δήμου Πατρέων , με πληρωμή τοις μετρητοίς ή με πιστωτική κάρτα.
  • Οι παραγγελίες μπορούν να γίνουν στις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων

Σας δίνουμε τη δυνατότητα πληρωμής με ασύρματο POS

Ωράριο καταστημάτων:

8:00 - 21:00 Δευτέρα έως Παρασκευή,
8:00 - 20:00 Σάββατο.

Κυριακή κλειστά.

Εγγραφή στο newsletter για να μαθαίνετε πρώτοι τις προσφορές μας:

e-mail: arapis3a@otenet.gr
Αποστολή βιογραφικών: hr@arapis3a.gr

Login / Sitemap

© Copyright 2016 - 2024 ΑΡΑΠΗΣ 3Α SUPERMARKET