Λίστα αντικειμένων
Εάν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα γεμιστά με πλιγούρι, ήρθε η ώρα! Μια πιο υγιεινή εκδοχή, με υψηλή διατροφική αξία, των κλασσικών γεμιστών και με γεύση …απλά εκπληκτική!
Υλικά:
5 πιπεριές για γεμιστά
6-7 ντομάτες (ώριμες και σφιχτές)
2 μελιτζάνες φλάσκες (μια μεσαία για την γέμιση)
2 κρεμμύδια ξερά
1 πιπεριά κόκκινη σε καρεδάκια
1 πιπεριά πράσινη σε καρεδάκια
1 φλ. βαρελίσια σκληρή φέτα τριμμένη
1 φλ. Πλιγούρι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο ή μάραθο ή δυόσμο
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε καρεδάκια τη μια από τις δύο μελιτζάνες και τη βάζουμε σε μπολ με νερό για 10'.
Κόβουμε τα καπάκια από τις ντομάτες, τις αδειάζουμε και περνάμε τη ψίχα τους από το μπλέντερ. Κρατάμε τον πολτό στην άκρη. Κόβουμε τα καπάκια από τις πιπεριές και βγάζουμε τα σπόρια τους.
Στραγγίζουμε καλά την μελιτζάνα και τη σοτάρουμε με 4 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο. Σοτάρουμε μαζί το κρεμμύδι και προσθέτουμε ψιλοκομμένες την κόκκινη και την πράσινη πιπεριά. Αλατίζουμε κι αφήνουμε λίγα λεπτά να μαλακώσουν. Σβήνουμε με τον πολτό της ντομάτας και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το πλιγούρι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τέλος ρίχνουμε το μείγμα με τη σοταρισμένη μελιτζάνα, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, την ντομάτα, προσθέτουμε τη φέτα και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά.
Αλατίζουμε το εσωτερικό από τις πιπεριές και τις ντομάτες και, επιπλέον, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη το εσωτερικό από τις ντομάτες. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Γεμίζουμε με τη γέμιση κατά τα 3/4.
Σκεπάζουμε με τα καπάκια τους. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο τα γεμιστά και πασπαλίζουμε με πολύ λίγη ζάχαρη. Προσθέτουμε μισό φλ.νερό στο ταψί. Ό,τι γέμιση περισσέψει, τη βάζουμε μέσα στο ταψί.
Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα.