Loading...
 Start Page
Μουσακάς, το αγαπημένο ελληνικό παραδοσιακό πιάτο
Κλίκ για μεγέθυνση

Αγαπημένο φαγητό συνδεδεμένο απόλυτα με το ελληνικό καλοκαίρι! 

Τι σημαίνει όμως και από που προήλθε; 

Η λέξη είναι αραβική και προέρχεται από τη λέξη musaqqa η οποία σημαίνει «υγρός»και υποδεικνύει ότι είναι ένα φαγητό ζουμερό με μπόλικη σάλτσα. 

Το συγκεκριμένο φαγητό το βρίσκουμε και στην Αίγυπτο, την Μέση Ανατολή, τη Τουρκία και σε όλα τα Βαλκάνια.

Μαγειρεύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους σε αυτές τις περιοχές, άλλοτε με αρνίσιο κρέας ψιλοκομμένο και ακόμα και χωρίς κιμά και άλλοτε με διάφορα λαχανικά. Τον βρίσκουμε και σε παραλλαγές με πατάτα στρώσεις από μελιτζάνα, σάλτσα κρεμμύδι και κιμά. 

Ο παραδοσιακός όμως ελληνικός μουσακάς δημιούργημα του Σίφνιου Νικολάου Τσελεμεντέ, ο οποίος βάζοντας μπεσαμελ κατάφερε να του δώσει μια χαρακτηριστική ταυτότητα και να τον καθιερώσει ως ένα από τα αγαπημένα ελληνικά πιάτα!



Μουσακάς με μελιτζάνες και πατάτες


Υλικά

• 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
• 1 κιλό πατάτες
• 4 κουτ. σούπας γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
• 2 κουτ. σούπας φρυγανιά
• ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα κιμά

• 500 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
• 250 γραμ. χοιρινός κιμάς
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• 6 - 7 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 400 γραμ. φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ, περασμένα στο μούλτι
• 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
• 1 φλυτζ. τσαγιού κρασί
• 1 πρέζα ζάχαρη
• ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
• ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 κρασοπότηρο νερό ή γάλα

Για την μπεσαμέλ

• 1½ λίτρο φρέσκο γάλα
• 12 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
• 5 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
• 5 αυγά φρέσκα
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ⅔ φλυτζ. τσαγιού γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο

Εκτέλεση


Για τον κιμά: Σε χαμηλή, φαρδιά (πλασωτέ) κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄περίπου, απλώνοντάς τον με κουτάλα και διαλύοντας τους σβόλους.
Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 3΄περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα και τότε σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι.
Τελειώνουμε με το νερό ή το γάλα. (Με το γάλα γίνεται πιο νόστιμο).
Σκεπάζουμε τον κιμά και σιγοβράζουμε για 25΄- 30΄περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του.

Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε, πλένουμε πολύ καλά και κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος, σε φέτες πάχους 1 με 1½ εκατοστών.
Τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι ελαφρά και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τις μελιτζάνες.
(Εναλλακτικά, μπορούμε να απλώσουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε λαμαρίνες, να τις ραντίσουμε με λίγο ελαιόλαδο, να τις αλατίσουμε και να τις ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C για 10' - 15', μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά).


Για την μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι, έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα με ξύλινη κουτάλα, για να μην σβολιάσει, κι όταν πήξει κι αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, είναι έτοιμη.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί κι ανακατεύουμε καλά. (Σε περίπτωση που μας σβολιάσει, τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός).

Πασπαλίζουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί με τη φρυγανιά.


Στρώνουμε μέσα τις πατάτες, τη μια δίπλα στην άλλη, ώστε να καλύψουμε όλο το πυρέξ.


Απλώνουμε πάνω στις πατάτες τη μισή σάλτσα κιμά, πασπαλίζουμε με το μισό τυρί και στρώνουμε τις μελιτζάνες, όπως τις πατάτες.


Ρίχνουμε και τον υπόλοιπο κιμά και τον απλώνουμε να πάει παντού.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και το περιχύνουμε με την κρέμα μπεσαμέλ, απλώνοντάς την να πάει παντού.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 60΄, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Αφήνουμε το μουσακά να κρυώσει, (για να κόβεται) και σερβίρουμε. Ιδανικά, τρώγεται χλιαρός.

Μερίδες 8





Πηγή συνταγής

ΔΙΑΝΟΜΗ Κατ’ οίκον...

Φροντίζουμε να σας εξυπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο ΕΥΚΟΛΑ, ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ!

  • Δωρεάν για παραγγελίες άνω των 25 ευρώ εντός Δήμου Πατρέων , με πληρωμή τοις μετρητοίς ή με πιστωτική κάρτα.
  • Οι παραγγελίες μπορούν να γίνουν στις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων

Σας δίνουμε τη δυνατότητα πληρωμής με ασύρματο POS

Ωράριο καταστημάτων:

8:00 - 21:00 Δευτέρα έως Παρασκευή,
8:00 - 20:00 Σάββατο.

Κυριακή κλειστά.

Εγγραφή στο newsletter για να μαθαίνετε πρώτοι τις προσφορές μας:

e-mail: arapis3a@otenet.gr
Αποστολή βιογραφικών: hr@arapis3a.gr

Login / Sitemap

© Copyright 2016 - 2024 ΑΡΑΠΗΣ 3Α SUPERMARKET