Λίστα αντικειμένων
Η εποχή που τα βερίκοκα κάνουν την εμφάνισή τους ήρθε και είναι η πιο κατάλληλη περίοδος να κλείσετε σε ένα βαζάκι όλα τα αρώματα και τις γεύσεις τους ώστε να τα απολαμβάνετε όλο τον χρόνο!
Δείτε αυτήν την νόστιμη συνταγή για να φτιάξετε λαχταριστή μαρμελάδα βερίκοκο για όλη την οικογένεια!
Τα παρακάτω υλικά είναι για 3 βάζα περίπου.
Υλικά
1 κιλό βερίκοκα10 κουκούτσια (από τα βερίκοκα)
1/2 κούπα νερό
250 - 300 γρ ζάχαρη
1 ή 2 ξυλάκια κανέλας (προαιρετικά)
χυμό από μισό λεμόνι
Διαδικασία
Αφού πλύνουμε καλά τα βερίκοκα, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Όταν τα κόψουμε όλα, τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα, βάζοντάς τα σε στρώσεις, εναλλάξ με τη ζάχαρη και έπειτα τα πιέζουμε με το χέρι μας να λιώσουν λίγο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι ή με μεμβράνη τροφίμων και τη βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον 3-4 ώρες ιδανικά, για να μειώσουμε τον χρόνο βρασμού και έτσι να διατηρήσουμε καλύτερα τα αρώματα και τα συστατικά.
Στη συνέχεια, βάζουμε την κατσαρόλα με τα βερίκοκα στη φωτιά με το νερό και τα κουκούτσια και αφήνουμε να πάρει βράση.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μικρότερη ρύθμιση, προσθέτουμε τα ξύλα κανέλας και σιγοβράζουμε,ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα, για 15΄- 20' περίπου. Όταν η μαρμελάδα μας σταματήσει να βγάζει αφρούς και δέσει, ρίχνουμε το άρωμα βανίλιας και το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και μετά από 2-3 λεπτά αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Δεν τα λιώνουμε στο μπλέντερ αν προτιμάτε την μαρμελάδα σας πιο φυσική με μικρά κομματάκια μέσα.
Για να δούμε ότι είναι έτοιμη κάνετε το εξής : αφού έχετε βάλει στην κατάψυξη ένα μεταλλικό κουτάλι και μόλις πήξει η μαρμελάδα σας βάλτε μια μικρή ποσότητα στο πίσω μέρος του. Με το δάχτυλο χωρίστε την. Αν δεν ενώνει γρήγορα είναι έτοιμη, αν είναι ακόμα πολύ ρευστή αφήστε λίγο ακόμα και επαναλάβετε.
Τέλος, αποσύρουμε και βάζουμε την μαρμελάδα καυτή σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι επάνω και αναποδογυρίζοντάς τα για να σφραγίσουν και τ' αφήνουμε έτσι, μέχρι να κρυώσουν (έτσι διατηρούνται και εκτός ψυγείου για αρκετό καιρό).
Αν η κονσερβοποίηση έχει γίνει σωστά, το καπάκι του βάζου θα έχει πιεστεί προς τα μέσα και η μαρμελάδα μας θα είναι έτοιμη για αποθήκευση σε ξηρό και σκιερό μέρος. Αν για κάποιο λόγο το καπάκι δεν έχει πιεστεί και για να είμαστε σίγουροι, τη φυλάμε στο ψυγείο, όπως και όταν ανοίξουμε το βάζο.
Έτοιμη να την απολαύστε τη με το πρωινό σας ή σε γλυκά!
Καλή επιτυχία!