Λίστα αντικειμένων
Υλικά
Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη
400 ml νερό
1 ξύλο κανέλας
5-6 καρφάκια γαρύφαλλο
1 φλούδα από λεμόνι
1 ποτήρι μέλι
Για τον μπακλαβά
500 γρ. φύλλο κρούστας
300 γρ. φρέσκο βούτυρο, λιωμένο
100 γρ. λάδι
1 κ.σ. κανέλα τριμμένη
250 γρ. καρύδια και 250 γρ. αμύγδαλα
½ κούπα ζάχαρη
1 φλιτζανάκι καφέ τριμμένη φρυγανιά
Διαδικασία
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό, την ζάχαρη, το μέλι, 1 ξύλο κανέλας, τα γαρύφαλλα και το λεμόνι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και στη συνέχεια ανοίγουμε ξανά την φωτιά. Βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη γέμιση μπακλαβά
Τρίβετε σε ένα μούλτι τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Προσθέστε τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φρυγανιά και τρίψτε τα λίγο ακόμα χωρίς όμως να γίνουν σκόνη.
Βουτυρώστε καλά ένα ταψί 35 x 25 εκ. Απλώστε 3-4 φύλλα προσεκτικά στο ταψί. Ραντίστε το κάθε φύλλο προσεκτικά, με το λιωμένο βούτυρο και λάδι. Απλώστε λίγο από τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Απλώστε ένα φύλλο ακόμα επαναλαμβάνοτας τη διαδικασία γέμιση, φύλλο, βούτυρο για τα υπόλοιπα φύλλα, αφήνοντας 3 για το τέλος χωρίς γέμιση, βουτυρώνοντας το κάθε ένα όπως πριν.Κόβετε με ένα μυτερό μαχαιράκι τις άκρες των φύλλων. Χαράξτε τον μπακλαβά όχι μέχρι κάτω. Σε κάθε τρίγωνο βάζετε γαρύφαλλο ή καρύδι ή αμύγδαλο σε μικρά κομματάκια για να μην σηκωθούν τα φύλλα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 – 1 ½ ώρες στους 180 στο πάνω-κάτω μέχρι να γίνει τραγανός.
Όταν ψηθεί ο μπακλαβάς όσο είναι ακόμα καυτός το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι . Αφού κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!