Loading...
 Start Page
6 δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες!
Κλίκ για μεγέθυνση

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους! Παρακάτω θα δείτε νόστιμες και χορταστικές προτάσεις για κάθε προτίμηση: 

 

1.   Ντάκος

Από τα καλύτερα πιάτα που μας έμαθαν οι Κρητικοί! Ο ντάκος είναι το (πρώην) φαγητό των φτωχών, την εποχή που έτρωγαν το υπόλοιπο ξερό ψωμί και δεν το πετούσαν. Τι άλλο είχε το σπίτι στην Κρήτη; Τυράκι, ντομάτες από τον λαχανόκηπο, ρίγανη μυρωδάτη και ελίτσες. Ετοιμο το πιάτο, νόστιμο, υγιεινό, υπέροχο! 

Υλικά

1 διπλό ντάκο κρίθινο (ή εναλλακτικά κριθαροκούλουρα)

2 - 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες

2 κουτ. σουπ. τριμμένη φέτα ή ξινομυζήθρα

1/2 κουτ. γλυκ. ρίγανη

3 - 4 κουτ. σουπ. Ελαιόλαδο

προαιρετικά ελιές και κάπαρη

 

Διαδικασία

Βρέχετε τον ντάκο ελαφρά με λίγο νερό.

Ψιλοκόβετε την ντομάτα ή την περνάτε στον τρίφτη.

Ραντίζετε τον ντάκο με το μισό ελαιόλαδο. Βάζετε από πάνω την ντομάτα αφήνοντας στο κέντρο ένα κενό, για να βάλετε τη φέτα ή τη μυζήθρα. Πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και τη ρίγανη. Ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρετε.

 

2.   Πολίτικη σαλάτα με τόνο

Υλικά

200g τόνο σε ελαιόλαδο

1 λάχανο κομμένο σε ψιλές φέτες

250g πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες

1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη

100g σέλινο ψιλοκομμένο

200g καρότο τριμμένο

λίγο αλάτι

ξύδι

ελαιόλαδο έξτρα παρθένο

 

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάχανο και το αλάτι, τρίψτε τα υλικά καλά με τα χέρια, μέχρι να βγάλει το λάχανο τα ζουμιά του.Ρίξτε έπειτα τις πιπεριές Φλωρίνης, το σέλινο, το τριμμένο καρότο, το σκόρδο και το ξύδι. Ανακατέψτε καλά και ρίξτε από πάνω το ελαιόλαδο.Προσθέστε από πάνω θρυμματισμένο τον τόνο. Σερβίρετε σε φαρδιά πιατέλα.

 

3.   Σαλάτα με πλιγούρι, ψητά λαχανικά και γιαούρτι

Υλικά

1 φλ. πλιγούρι
2 πιπεριές Φλωρίνης
1 κίτρινη πιπεριά
1 μεγάλο κολοκυθάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
5 λιαστές ντομάτες
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ. σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ. σ. φρέσκος βασιλικός
1/3 φλ. τ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κ. σ. ξίδι βαλσαμικό
150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Διαδικασία

Βράζουμε το πλιγούρι σύμφωνα με τις οδηγίες και το αφήνουμε να στραγγίξει και να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C.
Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Τρίβουμε το σκόρδο και το χτυπάμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα αντικολλητικό ταψάκι βάζουμε απλωτά όλα τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε καλά με το μείγμα ελαιόλαδου και σκόρδου.
Τα ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου. Χτυπάμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το ξίδι.

Ανακατεύουμε το πλιγούρι με τα ψημένα λαχανικά και τους χυμούς του, το λαδόξιδο, το γιαούρτι, το βασιλικό που έχουμε ψιλοκόψει, και το μαϊντανό.

 

4.   Καλοκαιρινή σαλάτα με φρούτα

Υλικά

Μαρούλι
Ρόκα
Σπανάκι 
4-5 Φράουλες κομμένες στην μέση

½ Αβοκάντο

½ Μήλο

½ πορτοκάλι
Παρμεζάνα κομμένη σε φλούδες
κουκουνάρι
σταφίδες
κρουτόν
καλαμπόκι
Καρύδια

Για το dressing:

Βάζετε σε ένα σέικερ ελαιόλαδο, μέλι και μπαλσάμικο και το πορτοκάλι και ανακατέψτε τα υλικά καλά.

 

Διαδικασία

Κόβετε με το χέρι το μαρούλι, τη ρόκα και το σπανάκι, κόβετε τις φράουλες, το ακοκάντο και το μήλο σε κύβους.
Περιχύνετε τη σαλάτα με το dressing που έχετε φτιάξει. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά πάνω στη σαλάτα, και σερβίρετε.

 

5.   Νησιώτικη Χταποδοσαλάτα

Υλικά

1 κιλό Χταπόδι 

1 Δάφνη

Μπαχάρι

Κρασί 1/2 κούπα τσαγιού

500 γρ κομμένες Πατάτες 

3-4 τεμ Κρεμμυδάκια φρέσκα

3-4 τεμ Αγγουράκια τουρσί 

10 Ελιές μαύρες 

1 1/2 κουταλιά της σούπας Κάπαρη 

1 κουτάλι της σούπας Μουστάρδα 

5 κουταλιές της σούπας Ξύδι 

χυμό από ένα λεμόνι

Αλάτι-πιπέρι

1 κουτάλι της σούπας Πάπρικα γλυκιά 

1 κούπα τσαγιού Ελαιόλαδο 

1/2 ματσάκι Μαϊντανός 

 

Διαδικασία

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι. Το βάζουμε σε κατσαρόλα χωρίς νερό να πάρει μια βράση από το νερό που θα βγάλει το ίδιο, ρίχνουμε το πρώτο νερό και το σουρώνουμε. Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα και βάζουμε να βράσει το χταπόδι μαζί με την δάφνη,το μπαχάρι,3 κουταλιές ξύδι,το κρασί , σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσει καλά το χταπόδι. Αφού βράσει και μαλακώσει το στραγγίζουμε  και το κόβουμε σε τεμάχια. Στο διάστημα που έβραζε το χταπόδι, έχουμε βάλει τις κομμένες πατάτες να βράσουν σε κατσαρόλα με νερό μέχρι να μαλακώσουν. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τα κόβουμε σε ροδέλες, ξεπλένουμε λίγο την κάπαρη και ψιλοκόβουμε τα αγγουράκια. Τοποθετούμε σε μια πιατέλα το χταπόδι, τις πατάτες, τα κρεμμυδάκια, την κάπαρη, τα αγγουράκια και τις ελιές. Δουλεύουμε στο μπλέντερ το υπόλοιπο ξύδι, το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, την πάπρικα, το πιπέρι και το αλάτι και περιχύνουμε την σαλάτα μας. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό πασπαλίζουμε την σαλάτα και σερβίρουμε.

 

6.   Σαλάτα τύπου Ceasar's

Υλικά (για 2 άτομα)

½ μαρούλι και άλλα πράσινα λαχανικά (π.χ. λόλα, iceberg κ.λ.π.)
στήθος από ένα κοτόπουλο
10 μικρά ντοματάκια
100γρ. παρμεζάνα χοντροτριμμένη
3 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι (από κονσέρβα)
1 κ.σ. μουστάρδα
Χυμό από 1 λεμόνι
Ελαιόλαδο
Αλάτι – Πιπέρι

 

Διαδικασία

Κόψτε το στήθος του κοτόπουλου σε λωρίδες και ψήστε το σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο. Χοντροκόψτε την σαλάτα σε ένα μπολ. Κόψτε τα ντοματάκια στη μέση και προσθέστε τα στο μπολ, μαζί με το κοτόπουλο το οποίο θα έχει κρυώσει, και μαζί με τις φλούδες παρμεζάνας και το καλαμπόκι. Ανακατέψτε το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το λεμόνι και το αλατοπίπερο και με το μίγμα περιχύστε την σαλάτα στο μπολ.

 

 

 

Ωράριο καταστημάτων:

8:00 - 21:00 Δευτέρα έως Παρασκευή,
8:00 - 20:00 Σάββατο.

Κυριακή κλειστά.

e-mail: arapis3a@otenet.gr
Αποστολή βιογραφικών: hr@arapis3a.gr

Login / Sitemap

© Copyright 2016 - 2019 ΑΡΑΠΗΣ 3Α SUPERMARKET