Loading...
 Start Page
10+ συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση των παιδιών
Κλίκ για μεγέθυνση

Το κολύμπι αποτελεί έναν από τους πιο υγιεινούς τρόπους άθλησης του παιδιού και ταυτόχρονα χαράς και παιχνιδιού.

Ωστόσο οι γονείς θα πρέπει να κατανοούν πως για τα παιδιά όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη βαρύτητα των μικρότερων παιδιών, το κολύμπι ενέχει αρκετούς κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα. Έτσι θα πρέπει πάντα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τηρώντας πιστά όλους τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος.

Αναφορικά, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρωνδημοσίευσε πρόσφατα, βασικούς κανόνες ασφαλείας για το κολύμπι των παιδιών, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα οι γονείς.

 

1. Δεν αφήνουμε ποτέ το παιδί μόνο του στα ρηχά προκειμένου να κολυμπήσουμε εμείς στα βαθιά.

Ανεξάρτητα με το σημείο κολύμβησης, ρηχά νερά, ανοιχτή θάλασσα ή ακόμη και πισίνα, το παιδί δεν θα πρέπει να κολυμπά ΠΟΤΕ μόνο του, χωρίς την παρουσία και επίβλεψη ενός ενήλικα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πως ο κάθε ενήλικας που αναλαμβάνει την ευθύνη να επιβλέπει το παιδί, θα πρέπει απαραιτήτως να γνωρίζει καλό κολύμπι και εάν είναι δυνατόν τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες.

Εάν το παιδί διαμένει σε κάποιο χώρο που υπάρχει πισίνα, οι γονείς οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αφήνουν το παιδί μόνο του, ούτε για ένα λεπτό. Θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό για τη χρήση της από τα παιδιά, όπως τα κατάλληλα για την ηλικία τους σωσίβια, ενώ ακόμη και εάν το παιδί έχει μάθει κολύμβηση δεν θα πρέπει να εμπιστεύονται τις γνώσεις και τις ικανότητές του, αφήνοντας το χωρίς επίβλεψη. Ένα ακόμη σημείο που μπορεί να χαλάσει τις διακοπές είναι ο βαθμός συντήρησης της πισίνας: οι γονείς θα πρέπει να απομακρύνουν τα παιδιά από αυτήν εάν εντοπίσουν σημάδια εγκατάλειψης και φθοράς καθώς αυτά μπορεί να κρύβουν ιδιαίτερους κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών.



2. Προσοχή στις άγνωστες παραλίες και θάλασσες: Δεν αφήνουμε το παιδί να μπει μόνο του σε μία παραλία που επισκεπτόμαστε για πρώτη φορά, καθώς μπορεί στα ρηχά να έχει απότομους και κοφτερούς βράχους, αχινούς ή μπορεί να βαθαίνει απότομα. Ούτε το αφήνουμε να κολυμπά μόνο του στα βαθιά, όπου μπορεί να υπάρχουν έντονα ρεύματα και να το παρασύρουν. Εξυπακούεται ότι δεν πρέπει κανείς να κάνει βουτιές σε άγνωστα μέρη.

Οι γονείς κατά τη διάρκεια των διακοπών τους συνίσταται να επιλέγουν οργανωμένες παραλίες, στις οποίες υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένος ναυαγοσώστης.

Για τα μικρότερα παιδιά που μπαίνουν στο νερό, θα πρέπει ο γονιός να βρίσκεται σε στενή επαφή μαζί τους, σε σημείο που ανά πάσα ώρα και στιγμή να μπορεί να τα φτάνει με τα χέρια του. 

 

kalokairines diakopes kolimvisi paidia

 

3. Προσοχή στην αλλαγή του καιρού. Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να έχουν κατά νου οι γονείς, είναι οι καιρικές μεταβολές, καθώς μπορεί ξαφνικά να δημιουργηθεί ισχυρός άνεμος που θα προκαλέσει σημαντικό κυματισμό.

Ταυτόχρονα, ένα σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, είναι η πιθανότητα βροχής καθώς σε κάθε περίπτωση πρέπει το παιδί να απομακρυνθεί από το νερό και να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο. Σε περίπτωση καταιγίδας και εκδήλωσης κεραυνών τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες πρέπει να απομακρύνονται από το χώρο.

 

4. Να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Σε περιπτώσεις οργανωμένων παραλιών, όπου διεξάγονται και θαλάσσια σπορ, δεν θα πρέπει να κολυμπούν πέρα από τις ειδικές καθορισμένες περιοχές για τους κολυμβητές, καθώς η απομάκρυνσή τους από αυτές ενέχει κινδύνους για πολύ σοβαρούς τραυματισμούς.

 

5. Ποτέ κολύμβηση με γεμάτο στομάχι. Πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις ώρες από το τελευταίο γεύμα πριν κολυμπήσει κανείς.

 

7. Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά νυκτερινή κολύμβηση αν δεν είμαστε και εμείς διαρκώς δίπλα τους, αλλά και πάλι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και γνώση της παραλίας.

 

8. Αν το παιδί αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ζητάμε τη γνώμη του παιδιάτρου πριν το πάμε στη θάλασσα.

 

9. Όσο το παιδί παίζει δίπλα στο νερό ή στα ρηχά της θάλασσας, και εφόσον δεν γνωρίζει καλό κολύμπι, πρέπει να φορά σωσίβιο ή μπρατσάκια, καθώς σε ανύποπτο χρόνο μπορεί να βρεθεί στο νερό. Επίσης, το παιδί πρέπει να φορά πάντα καπέλο όταν παίζει στην παραλία, καθώς μπορεί να ζαλιστεί από τον υπερβολικό ήλιο και να πέσει στο νερό.

 

10. Φαρμακείο για θάλασσα. Έχουμε μαζί μας πάντα κάποια ειδική κρέμα-τζελ για τσιμπήματα, σε περίπτωση που το παιδί τσιμπηθεί από τσούχτρα και σπεύδουμε χωρίς καθυστέρηση στο κοντινότερο ιατρείο, αν υπάρξει κάποιο ατύχημα σοβαρότερο από τσίμπημα.

 

Επίσης : 

Αν πάτε για ψάρεμα

Αν σκοπεύετε να πάρετε τα παιδιά μαζί σας στο ψάρεμα, φροντίστε να κάνετε την εμπειρία διασκεδαστική και αφήστε τα «όχι» και τα «μη». Αρκεί να λάβετε από πριν κάποια μέτρα ασφαλείας, όπως το να τους δώσετε ένα σωσίβιο (αν τα παιδιά είναι μικρά) και να τα προμηθεύσετε με ένα καλάμι ψαρέματος σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά, άρα πιο ασφαλές.

Παιχνίδια στο νερό

Αν τους δοθεί η δυνατότητα, τα μεγαλύτερα παιδιά θα θέλουν σίγουρα να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στο θαλάσσιο σκι ή στο wakeboard. Αν το παιδί σας εκφράσει τέτοια επιθυμία και είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο σπορ, δεν υπάρχει λόγος να του αρνηθείτε με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα φορά σωσίβιο. Επίσης, αν αυτή θα είναι η πρώτη του φορά που θα κάνει κάτι τέτοιο, καλό είναι να ενημερώσετε τους υπεύθυνους των θαλάσσιων σπορ της παραλίας και πιθανώς να τους ζητήσετε να μην πηγαίνουν πολύ γρήγορα.

Βόλτα με το κανό

Το κανό είναι πιο ασφαλές από τα θαλάσσια σπορ, ενώ αφορά και παιδιά μικρότερων ηλικιών. Καθώς, βέβαια, με ένα κανό το παιδί μπορεί να παρασυρθεί στα βαθιά, θα πρέπει και σε αυτό να φορά σωσίβιο. Επίσης, αν το κανό δεν είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να έχει «θέσεις» παρά έχει μία φλατ επιφάνεια για να κάθεται το παιδί, καλό είναι στην πρώτη βόλτα στα ανοιχτά να πάτε και εσείς παρέα με το παιδί, προκειμένου να ελέγξετε τις δυνάμεις και τις αντοχές του, αλλά και να του δείξετε πώς να στρίβει και να τι να κάνει αν «πέσει» πάνω σε κύμα.

 

Το καλοκαίρι πλησιάζει, ο ήλιος, το κολύμπι και οι διακοπές αποτελούν πηγές χαράς για μικρούς και για μεγάλους, ωστόσο θα πρέπει οιγονείς πάντα να θέτουν προτεραιότητά τους τη σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια των παιδιών!

 

ΔΙΑΝΟΜΗ Κατ’ οίκον...

Φροντίζουμε να σας εξυπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο ΕΥΚΟΛΑ, ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ!

  • Δωρεάν για παραγγελίες άνω των 25 ευρώ εντός Δήμου Πατρέων , με πληρωμή τοις μετρητοίς ή με πιστωτική κάρτα.
  • Οι παραγγελίες μπορούν να γίνουν στις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων

Σας δίνουμε τη δυνατότητα πληρωμής με ασύρματο POS

Ωράριο καταστημάτων:

8:00 - 21:00 Δευτέρα έως Παρασκευή,
8:00 - 20:00 Σάββατο.

Κυριακή κλειστά.

Εγγραφή στο newsletter για να μαθαίνετε πρώτοι τις προσφορές μας:

e-mail: arapis3a@otenet.gr
Αποστολή βιογραφικών: hr@arapis3a.gr

Login / Sitemap

© Copyright 2016 - 2024 ΑΡΑΠΗΣ 3Α SUPERMARKET