Άρρηκτα συνδεδεμένο με την γαλλική κουζίνα και κυρίως το γαλλικό πρωινό, το croissant συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο αγαπημένα σνακ όλων των ηλικιών.
Σκέτο με πλούσιο άρωμα φρέσκου βουτύρου που λιώνει στο στόμα, γλυκό με σοκολάτα ή μαρμελάδα ή αλμυρό με τυρί κρέμα και γαλοπούλα είναι λίγες μόνο η παραλλαγές που μπορείτε να το απολαύσετε!
Χρονολογικά εμφανίζεται περί τον 13ο-16ο αιώνα μ.Χ. και ως επικρατέστερη άποψη θεωρείται ότι είναι επινόηση των Αυστριακών. Όταν οι Οθωμανοί πολιορκούσαν την Βιέννη το 1683, αποτυγχάνοντας να καταλάβουν την Αυστριακή πρωτεύουσα, έσκαψαν λαγούμια κοντά στα τείχη της πόλης. Για κακή τους τύχη όμως εκείνη την εποχή τα αρτοποιία της εποχής ήταν χτισμένα δίπλα στα τείχη, και καθώς δούλευαν τα ξημερώματα, άκουσαν τις αξίνες των Τούρκων και σήμαναν συναγερμό για την επικείμενη εισβολή των Τούρκων, σώζοντας έτσι την πόλη τους.
Ως σύμβολο εορτασμού προς τιμήν της νίκης αυτής δημιούργησαν αρτοσκευάσματα με σχήμα την ημισέληνο, έμβλημα της τουρκικής σημαίας.
Το σχήμα αυτό είχε τέτοια επιτυχία που διαδόθηκε σε όλη την χώρα και από εκεί σε όλο τον κόσμο.
Περίπου το 1837 ο βιεννέζος εκδότης Άουγκουστ Τσανγκ (1807-1888) ανοίγει ένα αρτοποιείο με βιεννέζικα αρτοσκευάσματα μεταξύ των οποίων και το αποκαλούμενο «χέρνχεν» το οποίο γίνεται «κρουασάν» από τους Γάλλους αρτοποιούς. Εκείνοι φυσικά απογειώνουν την συνταγή και κατάφεραν να το κάνουν διάσημο σε όλο το κόσμο με απίστευτες παραλλαγές που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο.
Θέλεις να δοκιμάσεις και εσύ μια απίστευτη συνταγή για croissant;
Κλικ εδώ, οπλίσου με υπομονή και απόλαυσέ το!