Λίστα αντικειμένων
Πρότυπο ισορροπημένης διατροφής. ‘Ενας όρος που αναπτύχθηκε το 1960 βάση των διατροφικών συνηθειών της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας και αποδίδει σε σχήμα πυραμίδας την απαιτούμενη ποσότητα των ειδών διατροφής .
Τα οφέλη της ιδιαίτερα σημαντικά, αφού συμβάλλει στη μη αύξηση της χοληστερίνης και στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη των θρομβώσεων. Επίσης, δεν επηρεάζει τα τριγλυκερίδια και δεν ευνοεί τη δημιουργία χολολιθίασης.
Φανταστείτε λοιπόν, μια πυραμίδα στη βάση της η κάθε μέρα, ενδιάμεσα η εβδομάδα και στην κορυφή της οι ποσότητες κατανάλωσης σε μηνιαία βάση.
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ συνιστάται:
• Δημητριακά με τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία και τα προϊόντα τους, (ψωμί ολικής αλέσεως, μη αποφλοιωμένο ρύζι, ζυμαρικά κ.α.)
• Φρούτα και Λαχανικά
• Ελαιόλαδο ως κύριο προστιθέμενο λιπίδιο
• Γαλακτοκομικά προϊόντα
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ (μερικές μέρες την εβδομάδα)
• Ψάρι
• Πουλερικά
• Ελιές, όσπρια, ξηροί καρποί
• Πατάτες
• Αβγά
• Γλυκά
ΜΗΝΙΑΙΑ (μερικές μέρες το μήνα)
• Κόκκινο κρέας